DOEL VAN DE OUDERKONTAKTGROEP

Ouders steunen ouders: Wat Nu? v.z.w. werd in 1990 opgericht en heeft haar werkgebied over heel Vlaanderen. Ze stelt zich tot doel het probleem van het hechtingsgestoorde kind bekend te maken, de ouders te begeleiden en te bemoedigen.
In de gespreksgroepen vinden ouders steun bij elkaar, wisselen ervaringen en informatie uit omtrent hulpverlening en opvoeding.
Samen met de regionale contactouders wordt een bepaald thema besproken onder begeleiding van een vaste medewerker van de werkgroep.
De steun en de solidariteit tijdens deze bijeenkomsten zijn een rijke bron om kracht uit te putten. De gespreksonderwerpen betreffen vooral de opvoedingsvraag van de ouders en de bestaande hulpverlening.
Ouders formuleren het vaak zo: "Ons kind heeft hulp nodig, maar wij ook!" Een gezin bestaat uit verschillende leden die elk een eigen positie hebben en een eigen rol spelen.
Een hechtingsgestoord kind beïnvloedt de relaties tussen vader en moeder, tussen broers en zussen, soms zo sterk dat het evenwicht binnen het gezin verstoord wordt of sterker nog: het kind probeert een wig te drijven in de relatie tussen de verschillende gezinsleden.

Ouders gaan twijfelen aan hun kwaliteiten als opvoeders.
De extra aandacht die het probleemkind vraagt, gaat vaak ten koste van de tijd die aan andere kinderen wordt besteed. Zo kan het gebeuren dat ook broers en zussen begeleiding nodig hebben om opnieuw een goede relatie op te bouwen, dat een moeder er depressief of ziek van wordt. Bovendien is er de sociale druk en de controle van de familie en van de buitenwereld.

Ouder en kind raken zelf, maar ook samen meer en meer geïsoleerd. Ouders van een hechtingsgestoord kind krijgen van de omgeving meestal geen schouderklopjes voor hun opvoedkundige resultaten. Integendeel, onze omgeving, familie, vrienden of leerkrachten zijn doorgaans vrij gul met opmerkingen als:
"Als het mijn kind was dan ..."
"Je bent er veel te goed voor."
"Je geeft het kind geen vrijheid."
"Je geeft het kind te veel vrijheid."
"Je bent te streng."
"Je bent niet streng genoeg."
De bijzondere opvoedkundige inspanningen, die iedere ouder van een hechtingsgestoord kind dagelijks moet opbrengen worden miskend. Vele ouders voelen zich dan ook mislukt in hun ouderschap en zijn beladen met schuldgevoelens.
Dit is een essentiële doelstelling van onze contactgroep: laten inzien dat schuldgevoelens niet hoeven en niets opleveren, een luisterend oor zijn en de ouders stoom laten afblazen.

De ouder wordt zo beurtelings beluisterde en luisteraar.
Ouders kunnen steeds telefonisch terecht op het secretariaat en bij de contactpersonen in hun regio of via . Het eerste contact is vaak een lang telefoongesprek waarin de betrokkenen zich eindelijk begrepen voelen en de nodige informatie krijgen. Vervolgens wordt hen een informatiepakket toegestuurd en volgt desgewenst een kennismakingsgesprek.
Elke derde donderdag van de maand zijn er algemene ledenvergaderingen te Wemmel in het C.C. van de Vlaamse gemeenschap De Zandloper. (zie plannetje)
Verder zijn er nog om de twee maanden regionale bijeenkomsten per provincie. (zie activiteiten.) Lees ook dit.

Via dit sekretariaat kunt U desgewenst een beroep doen op de leden van de ADVIESRAAD van Wat Nu?, bestaande uit:
- een kinderpsychiater, een orthopedagoog, een psycholoog-criminoloog, een advocaat, een juriste, een notaris, een psychiatrisch verpleegkundige, een maatschappelijk werkster, andere hulpverleners en ervaringsdeskundigen.


Vorige pagina      Volgende pagina


© Wat Nu? vzw
© 2010 Alle rechten zijn voorbehouden aan Wat Nu? vzw
Niets van deze pagina mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur. Voor het overnemen van gedeelte(n) van deze pagina in bloemlezingen, readers en andere compilatie- of andere werken, in welke vorm dan ook, dient men zich tot Wat Nu? vzw te wenden.