Wat Nu vzw
In het boek "De bevrijdende kracht van emoties" van Riet Okken stond een verwijzing naar een grootschalig onderzoek i.v.m. adoptiekinderen. Hier is wat ze schrijft:

"Tot nu toe bestond er een rooskleurig beeld over het adopteren van buitenlandse kinderen.
Kinderloze paren in het westen en arme verstoten kinderen uit arme landen waren beide geholpen.
Nu, na tientallen jaren krijgt iedereen de rekening gepresenteerd.
Uit onderzoek blijkt dat adoptiekinderen uit vooral Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen die in westerse landen opgroeien, als jongvolwassenen een grote kans hebben op psychiatrische problemen en sociaal onaangepast gedrag. Ze hebben driemaal zo vaak een psychiatrisch ziektebeeld en plegen drie maal zo vaak zelfmoord als hun generatiegenoten die niet zijn geadopteerd. Ze hebben ook een vijfmaal zo grote kans om drugsverslaafd te raken en begaan anderhalf keer zo vaak een misdrijf.
Dit schrijven Zweedse onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
Zij onderzochten het lot van alle in Zweden geadopteerde kinderen die tussen 1970 en 1979 zijn geboren. Dat waren er 11.320, voornamelijk afkomstig uit Korea, India en Colombia. De onderzoekers vergeleken hun lot met dat van hun 2.343 in Zweden geboren broertjes en zusjes, van 4.006 immigrantenkinderen en van 853.419 Zweedse kinderen die tussen 1970 en 1979 zijn geboren.
Een verklaring voor de vele psychiatrische problemen van de adoptiekinderen hebben de onderzoekers niet. Men noemt als mogelijke oorzaken ondervoeding, al in de baarmoeder, waardoor de hersenontwikkeling niet optimaal zou zijn. Men gist dat genetische factoren een rol spelen, omdat ouders die zelf psychiatrische patiënt zijn eerder een kind voor adoptie afstaan. Men denkt ook dat geestelijke verwaarlozing en verblijf in een weeshuis, voorafgaand aan de adoptie, een oorzaak is. De Zweedse onderzoekers vonden geen effect van hulpverlening in Zweden.
Als de adoptiefouders contact met de hulpverlening hadden gezocht, verminderde dat de kans op latere aandoeningen, criminaliteit en zelfmoord niet."
Het artikel waarnaar verwezen wordt stond in "The Lancet, augustus 2002". Ook in het dagblad NRC van 9 augustus 2002 stond er een artikel over.