Ontmoetingsdag zaterdag 20 september 2003.

Op zaterdag 20 september 2003 vindt een zesde ontmoetingsdag plaats voor ouders met een adoptie-en/of pleegkind, met een ontwikkelingsachterstand en/of verstandelijke beperking en belangstellenden.
Deze dag wordt georganiseerd door het oudernetwerk OverSchatten

Het thema van deze dag:
Hechting bij mensen met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking.

Gast- spreker is de heer Lex Wijnroks.

Waar en wanneer?
De bijeenkomst vindt plaats in ROC Landstede, Westeinde 31/33, te Harderwijk
Aanvang / einde : 10 uur tot 15.30 uur

Eigen bijdrage:
Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 8.00 p.p. voor leden van één van de lidverenigingen van de FVO en € 12.00p.p. voor niet-leden.
U betaalt de eigen bijdrage bij binnenkomst. Kinderen betalen _ 3,00p.p. als zij gebruik maken van het kinderprogramma. Lunch en verslag na afsloop van de ontmoetingsdag zijn bij de eigen bijdrage inbegrepen.

Informatie:

Voor deze dag is uitgenodigd een spreker die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft op het gebied van de gehandicaptenzorg: Lex Wijnroks.
Lex Wijnroks is ruim 10 jaar werkzaam geweest aan de Rijksuniversiteit Groningen als ontwikkelingspsycholoog bij het Laboratorium voor experimentele klinische psychologie. Heeft daarna 2 jaar onderwijs gegeven en onderzoek gedaan naar hechting aan de universiteit van Potsdam. En is sinds 1997 werkzaam als universitair docent aan de opleiding pedagogiek; afstudeerrichting gehandicaptenzorg aan de Universiteit te Utrecht.

Lex Wijnroks is nauw betrokken geweest bij een onderzoek dat in 2002 afgesloten is, en gaat over hechting bij kinderen met verstandelijke beperking en autisme .
Hiervoor zijn diverse doelgroepen benaderd en met elkaar vergeleken op een groot aantal gedragskenmerken, waaronder hechtingsgedrag .
De doelgroepen die met elkaar vergeleken werden, zijn:
_      Kinderen met autisme
_
      Kinderen met een verstandelijke beperking
_
      Kinderen met het syndroom van Down
_
      Normaal begaafde kinderen
Men heeft getracht te onderzoeken of de groepen verschillen in de mate waarin zij veilig en onveilig gehechtheidgedrag laten zien. Vervolgens werd gekeken of de verschillen in hechtingsgedrag tussen de groepen ook te verklaren zijn door de verschillen in meer algemene gedragskenmerken tussen de groepen die het gevolg zijn van de stoornis. Bijvoorbeeld, het vermijden van contact is een kenmerk van een onveilige gehechtheid, maar is ook een kenmerk van autisme. Zijn daarmee ook alle kinderen met een autistische stoornis die contact vermijden ook onveilig gehecht?Dat is zeer de vraag. 
Aan de hand van dit onderzoek en voorbeelden zal Lex Wijnroks een uiteenzetting geven.

De tweede spreker zal iemand zijn die vanuit de praktijk haar/zijn verhaal doet.
Net als voorgaande jaren is er ruimschoots tijd voor het stellen van vragen en zal het middaggedeelte weer in het teken staan voor het bijwonen van gespreksgroepen.


Het middagprogramma:
In het middaggedeelte worden diverse workshops gehouden. U kunt zich vooraf hierop inschrijven. Deze workshops worden geleid door deskundigen uit diverse zettingen, zoals ervaringsdeskundigen, vertegenwoordigers van de ouderverenigingen en medewerkers uit het beroepsveld.
De workshops waaruit u een keuze kunt maken zijn:
a. Hechtingsproblematiek (verdieping ochtendprogramma)
b. Het uitwisselen van ervaringen.
c. Welke vormen van rechtsbescherming zijn er en hoe vraag ik die aan?
d. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd.

Kinderprogramma
Evenals vorig jaar dragen we zorg voor een kinderprogramma. Wilt u bij uw aanmelding opgeven of u daar gebruik van wilt maken en zo ja, welke leeftijd uw kind heeft.

Aanmelden:
Heeft u belangstelling voor deze dag, dan kunt u zich vóór 6 september 2003 aanmelden via www.overschatten.nl, waar een aanmeldformulier staat.
Wilt u eerst meer informatie; neem dan contact op met Dorien Kloosterman,
info@overschatten.nl
of telefonisch (036) 53 51 678  
Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrieven.
Leden van OverSchatten krijgen daarnaast een persoonlijke uitnodiging.

Namens de organisatie van het netwerk OverSchatten,
Dorien Kloosterman, Piek Stor en Ingrid Mispelblom Beyer.